Het hebben van een vaststellingsovereenkomst is voor zowel de werkgever als de werknemer. Dit speelt zich vooral voor als je wordt ontslagen. Dan heb je recht op een transitievergoeding, zowel bij een ontslagprocedure evenals door de specialisten. Bij een vaststellingsovereenkomst komt ook transitievergoeding van pas. Maar wat houd het nou precies in? Als je ontslagen wordt dan heb je in de meeste gevallen recht op meerdere en verschillende dingen. Dus ook op je transitievergoeding. Door de vergoeding worden er meerdere dingen gecompenseerd. Je werkgever die je ontslaat waardoor je je baan verliest plus de bijbehorende dingen, zoals je inkomsten. Doordat ze ontslagen worden hebben ze recht op een vergoeding. Dit kan oplopen tot wel in de tonnen. Dit komt omdat ze dan een goede baan hadden voor jaren lang. Soms kan het zijn dat mensen worden ontslagen na 30 jaar in dienst te zijn geweest. 

Welk recht heb je als je ontslagen wordt

Als je wordt ontslagen heb je dus recht op een transitievergoeding. Hiermee worden er dingen gecompenseerd, je werkgever je voor het verlies van je baan en je inkomsten. Zo kan je ook je vergoeding gebruiken om de overstap naar een nieuwe baan makkelijker te maken vanwege dat je je kan laten omscholen. Dit wordt tevens niet heel veel gebruikt. Meestal als iemand wordt ontslagen komt er een financieel adviseur. Die helpt jou door het gehele proces van je ontslag. Zo kan hij of zij ook nog jaarlijks je belastingaangifte doen waarmee je geld terug kan krijgen. Meestal kan je de vergoeding het beste bewaren tot over 3 jaar. Dit is vooral handig als je financieel het niet per se nodig hebt. Want wat in het vat zit verzuurd niet. Dit komt omdat je het na drie jaar alsnog kan pakken. Zo kan het handig zijn voor mensen omdat het dan ook meer kan worden. Het is wel een ingewikkeld proces, maar daarom is het handig om het pas na drie jaar eruit te halen. 

Ook daarvoor is een vaststellingsovereenkomst handig om te hebben. Dit komt ook allemaal duidelijk weergegeven in het contract. Let wel op want je hebt niet altijd recht op een transitievergoeding. Dit is als je een volgend contract bent aangegaan voor het eindigen van een tijdelijk contract. Hier maken veel mensen namelijk nog fouten in en zijn hierin niet goed van tevoren in geïnformeerd. Er zijn namelijk ook voorwaarde waarbij het nieuwe contract na maximaal 6 maanden ingaat nadat het vorige contract is beëindigd. Ook kan dit contract tussentijds worden opgezegd. Ook als je werkgever je een gelijkwaardige arbeidsovereenkomst aanbiedt voordat jouw tijdelijk contract afloopt. Ook als je werkgever iets aanbiedt om je tijdelijke contract te verlengen, voordat je huidige contract afloopt. Hierbij maakt het niet uit of je het contract accepteert of niet accepteert. Neem anders is een kijkje op de site Pro-deo-advocaten.com.