Wanneer je uitdaging vindt in het ordenen van cijfers, maar ook contact met mensen heel leuk vindt, dan is een baan als assistent accountant op je lijf geschreven! Wanneer je aan de slag gaat als assistent accountant zal je de hele dag met cijfers bezig kunnen zijn, maar heb je ook genoeg contact met klanten om ze op de hoogte te houden. We gaan je vertellen welke werkzaamheden er allemaal bij een baan als assistent accountant horen.

Hoe wordt je assistent accountant?

Je wordt niet zomaar assistent accountant. Je moet hier wel een gepaste opleiding voor volgen en afronden. Dit is de opleiding assistent accountant, een MBO niveau 4 opleiding. Je bent zo'n 2,5 tot 4 jaar kwijt aan deze opleiding. Vaak zie je hier de combinatie binnen de opleiding van assistent accountant en bedrijfsadministrateur.

Als je je diploma behaald hebt, kun je vaak direct aan de slag. Tijdens de opleiding moet je ook stage lopen en de kans is voor vele al groot dat ze na het afstuderen bij hun stagebedrijf mogen blijven werken. Er namelijk veel vraag naar assistent accountant. Wanneer je een goede stage hebt gelopen is de kans dus groot dat je mag blijven. Dit omdat je op dat moment al bekend bent met het bedrijf en de klanten.

De taken van een assistent accountant

Een assistent accountant is werkzaam op een accountantskantoor. Een accountantskantoor werkt samen met verschillende klanten, die allemaal een bedrijf hebben. Als assistent accountant ben je verantwoordelijk voor de uitvoering en/of de controle van de administratie en de boekhouding. Het bedrijf neemt je in dienst en jij zorgt dat alles rondom de boekhouding en administratie op orde is en geen fouten bevat.

Ook ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de balans van het bedrijf aan het einde van elke periode. Deze periode kan een maand of een kwartaal zijn. Wanneer je de balans opgemaakt hebt, is het ook je taak om dit te communiceren met de klant. Ook voor eventuele vragen kunnen ze jou contacteren. Na het opmaken van de balans zal de assistent accountant verantwoording nemen voor het doen van belastingaangifte. Je zult er voor proberen te zorgen dat de klant zo weinig mogelijk belasting hoeft te betalen bij de aangifte.

Werken als assistent accountant

Je bent dus voor verschillende klanten, oftewel bedrijven, verantwoordelijk voor het financiële gedeelte. Het is dan ook belangrijk dat je tijdens je werk goed kunt schakelen tussen de verschillende klanten en dan ook goed het overzicht kan bewaren. Een klein foutje in de boekhouding kan al grote gevolgen hebben voor de administratie en deze fout wil je zeker niet op je naam hebben staan.

Wanneer je aan het werk gaat als assistent accountant zullen veel werkzaamheden waar je verantwoordelijk voor bent, wat routinematig aan kunnen voelen. Zo is het op orde maken van de administratie telkens weer dezelfde taak en ook het doen van belastingaangifte verloopt elke keer op dezelfde manier. Toch zal het contact met klanten er voor zorgen dat je voldoende afwisseling hebt tijdens je werk. Zo hoef het zeker niet te vervelen.