Misschien heb je er altijd al van gedroomd, een horecaonderneming beginnen. Maar hoeveel gaat dit kosten en hoe kom je aan een financiering hiervoor? Niet elke horecaondernemer is financieel genoeg onderlegd om in te kunnen schatten of ze een horecaonderneming nou echt rendabel kunnen maken. Meestal volg je je passie en jaag je je dromen achterna. Toch is het goed om even een keer het financiële plaatje te schetsen om te kijken wat voor investering er nodig is en hoe dit gefinancierd kan worden. In deze blog geven we een aantal opties. 

Familie en vrienden 

Een van de makkelijkste opties is om vrienden of familieleden te vragen of geld in te leggen. Met deze lening kun je een deel van je opstartkosten financieren. Als alles goed verloopt is dit een goede manier om geld bij elkaar te zoeken. Echter kan dit ook hele vervelende situaties opleveren mocht je bijvoorbeeld failliet gaan en je familieleden en vrienden niet terug kunnen betalen.  

Banklening 

Je kunt natuurlijk ook naar de bank gaan om een lening aan te vragen. Dit gaat echter niet zomaar. Je zult een businessplan moeten schrijven om de bank te overtuigen dat je kredietwaardig bent. Je moet tenslotte je lening kunnen terugbetalen.  

Leasen 

Een andere optie is om bijvoorbeeld je inboedel te leasen. Alles wat is de keuken staan kun je bijvoorbeeld leasen, een kassasysteem kopen is niet meer nodig en ga zo maar door. Het voordeel is dat je maandelijks een vast bedrag ervoor betaald waarvoor je het mag gebruiken. Het nadeel is echter dat het nooit van jezelf wordt.  

Leverancier, groothandel of bierbrouwerij als financierder 

Groothandels, leveranciers en bierbrouwerijen financieren vaak ook horecabedrijven. Met deze financiering zit je vaak aan een afnameverplichting vast. Het is wel een relatief makkelijke manier of een financiering te krijgen. Zij financieren de keuken, het kassasysteem voor horeca en noem maar op.