Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, is dit natuurlijk een spannend proces en een flinke investering! Vaak schakelen mensen de hulp in van familie en vrienden, maar veel mensen betrekken hier ook een aankoopmakelaar bij. Waarom doen zij dit? Wat zijn de voor-en nadelen van een aankoopmakelaar? En hoe kom je eraan? Alles over aankoopmakelaars lees je hieronder!

Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is een persoon die je begeleidt bij het vinden en het kopen van een huis. Deze persoon heeft goede connecties op de woningmarkt bij jou omstreeks, waardoor ook jij sneller op de hoogte bent van de te koop staand woningen. De aankoopmakelaar helpt je bij het selecteren van geschikte huizen en kan meegaan naar bezichtingen, als jij dat wil. Als jij je huis gevonden hebt, dan brengt de aankoopmakelaar een bod uit en gaat hij of zij onderhandelen met de verkopende partij. Het is dan belangrijk om verschillende afspraken gemaakt te hebben met de makelaar. Een aankoopmakelaar inschakelen kan dus misschien wel iets voor jou zijn.

Voordelen aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar betrekken heeft veel voordelen. Deze persoon neemt veel werk van je over waar jij je dan niet meer bezig mee hoeft te houden. Ook is de aankoopmakelaar niet emotioneel betrokken bij de woning, omdat hij of zij de woning niet kent. Hierdoor kan de makelaar jou zijn feitelijke mening geven en je zo op de juiste manier adviseren. Daarnaast helpt de makelaar je met een aantal juridische en administratieve dingen omtrent de aankoop, bijvoorbeeld het koopcontract.

Nadelen aankoopmakelaar

Een groot nadeel aan de aankoopmakelaren is dat de prijs hiervoor hoog ligt. Sommige makelaren werken met vaste prijzen en andere vragen een bepaald percentage van de aankoopprijs. De uiteindelijke kosten heb je echter zelf in de hand. Het is slim om offertes op te vragen bij meerdere makelaarskantoren voor een goede vergelijking. Ook heeft de aankoopmakelaar geen direct contact met de verkopende partij. Als de kosten niet in je voordeel zijn, zul je dit zelf moeten onderhandelen.

Meer voordelen dan nadelen

Een aankoopmakelaar inschakelen heeft dus over het algemeen meer voordelen dan dat het nadelen heeft. Het enige grote nadeel zijn de kosten, maar vaak betalen mensen liever een hogere prijs voor beter kwaliteit dan een lage prijs voor minder kwaliteit. Een huis is immers niet zomaar iets wat je even aanschaft, maar het is een grote aankoop die juist gedaan moet worden.